Maria Nicolau: “La cuina catalana està amenaçada per omissió”

Entrevista de Rita Roig publicada el 4 d’Agost a La Conca 5.1

Segurament l’has vist a Twitter i, com jo, has envejat els tomàquets que menja i comparteix a les xarxes. O potser l’has sentit parlar sobre com es fa l’orxata a Catalunya Ràdio. La Maria Nicolau és cuinera al Ferrer del Tall però per sobre de tot, és una comunicadora nata. I reivindica la importància de cuinar, no perquè sigui agradable o divertit, sinó perquè ens fa més forts com a cultura i com a espècie.

Se t’ha sentit dir que “la cuina catalana no existeix, són els pares”. Per què ho dius, això?

Home, això és un gag! Els reis no existeixen, són els pares: ara ho puc dir perquè tinc la filla a l’altra habitació! Però el rerefons d’això és que la cuina catalana depèn de la transmissió per existir. No és un fet diferencial de la cuina catalana, això! Totes les cuines tradicionals són els pares. Són cuines arrelades al territori que sorgeixen d’una conjunció de diversos factors: què tenim disponible, quines tècniques culinàries sabem fer servir, quines influències hem rebut d’altres cultures, etcètera.  Jo sempre dic que la cuina catalana no existeix, són els pares, perquè la transmissió s’aconsegueix seguint aquesta cadena.

Actualment, està amenaçada aquesta transmissió?

Els números canten! Vivim en el moment històric en què tenim a l’abast més informació gastronòmica. Ho podem saber tot! Instruccions, trucs, tècniques… Alhora, vivim en el moment en què menys es cuina a casa.

Llegeix l’entrevista completa a La Conca 5.1

Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Powered by WordPress.com.