Sèries i cuina: The Crown, animalades i explosions

Cada dijous a les 11:30 als Matins de Catalunya Ràdio maridem sèries i cuina amb en Toni de la Torre i na Laura Rosel.

Jo avui aprofitaré l’aterratge de la nova temporada de The Crown per posar sobre la taula un tema molt controvertit i que apareix a la gran majoria de sèries i pel·lícules ambientades en la reialesa, pel que té d’activitat recreativa i fortament arrelada a les tradicions rurals i les seves costums: la caça.

Veiem caça a The Queen, aquella pel·lícula de Stephen Frears del 2006, on veiem a Helen Mirren en una de les escenes més impactants, caçant un cérvol. També vam veure Cate Blanchett a Miss America en el mateix context. A Joc de Trons hi trobem Lord Tywyn esquarterant un cérvol, moment molt simbòlic. A Downton Abbey vam veure nombrosos episodis on es caçava.

En aquesta nova temporada de The Crown la caça té un paper important sobretot en el primer i el segon episodi, on cacen un cérvol a Balmoral. Aquest fet provoca reaccions molt diferents en els personatges de la sèrie i aquí ens mostren comprensió per part de la família reial cap a qui ho entén (Diana de Gal·les) i menyspreu cap a qui no ho entén (Margaret Thatcher).

Pel que fa a la nostra tradició culinària, en els receptaris medievals i en els conventuals del Barroc ja hi apareix algun plat de cacera, però no amb la profusió que podríem pensar. Abans el porc senglar era un animal poc comú! En aquests receptaris hi surten, en canvi, espècies que ara no consumim com el gat salvatge o el teixó.

I és que, contràriament al que podríem intuïr, és en l’actualitat que la caça podria tenir sentit com a part de la solució a un problema. Repeteixo una cosa que dic sovint: la cuina tradicional és sempre la resposta a un problema.

És en aquest sentit que el 2018 la Fundació Alícia va presentar un receptari, La Cuina del Senglar a Catalunya, per recuperar la cuina de caça com a una opció sostenible i d’equilibri ecològic. Dèia Toni Massanés: Mengem-nos el problema!

Recupera el programa aquí…

Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Powered by WordPress.com.