Sèries i cuina: dues de por, i “South Park”

Cada dijous a les 11:30 als Matins de Catalunya Ràdio maridem sèries amb cuina amb a amb en Toni de la Torre i na Laura Rosel.

Aquest dijous passat han tocat La Maldición de Bly Manor, The Third Day, Hacia el Lago, El Pájaro Carpintero i South Park!

Poques coses et fan sentir més lluny de casa com el canvi de gastronomia quan ets a un país estranger. Alhora, poques coses et fan sentir més a casa que tornar als sabors i textures coneguts. 

A La maldición de Bly Manor, per exemple, la protagonista, que és americana i va a fer d’institutriu a una casa rural anglesa, es passa tot el primer episodi intentant que li surti bé el te (amb la típica tetera que xiula quan l’aigua bull). Veient el que va passant a la sèrie intueixo que aquesta noia acaba trobant a faltar FORT el cafè americà. 

Quan fas turisme l’esmorzar d’hotel és una festa, quan per feina passes temporades d’hotel en hotel i de viatge en viatge aquest mateix esmorzar pot acabar per injectar-te una bona dosi de depressió, malenconia i nostàlgia.

Es troba a faltar l’esmorzar de sempre amb els rituals de sempre! 

Recordeu com us fa sentir, com n’és de reconfortant, la primera tassa de  o de cafè que et fas a casa en arribar després d’un viatge llarg o cansat…  

Quan diem que la gastronomia és cultura també parlem de com forma part del conjunt de coses que ens fan sentir a casaenmarcats en la cultura de què som part. Recordo la meva vida a París sense olives als lineals dels supermercat ni les botigues… Les olives són, per mi, part de casa. Un drama! I els embotits? Els embotits tal com els coneixem nosaltres, fora de Catalunya no existeixen, ni de lluny! Elaborem els millors embotits d’Europa, i per extensió, del món.  

Aquesta seria una de les vessants del que al món anglosaxó se’n diu comfort food: menjar reconfortant, menjar que ens connecta amb la infantesa o la llar. Menjar que et porta a casa, sigui tornant d’un viatge en l’espai, sigui tornant d’un viatge en el temps (infantesa). 

Per abordar i acompanyar aquestes dues sèries, tèrboles, inquietants, invoco aquest comfort food, tant per solidaritzar-nos amb els seus protagonistes, que volen tornar a casa, com per calmar la inquietud que provoquen. 

Rebusqueu en el vostre interior, en la memòria, aquell menjar o recepta que us fan sentir bé, aquell que és com una abraçada per dintre, aquell bol de sopa de caldo entre les mans que us torna a casa, aquell estofat calentó que vau aprendre de la mare, aquell pa amb vi i sucre, aquella tassa de cafè feta exactament com us agrada. 

Recupera el programa aquí…

Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Website Powered by WordPress.com.